wtorek, 3 grudnia, 2024

Domowe słodycze stanowią doskonałą alternatywą dla kupnych, pełnych sztucznych dodatków przekąsek. Przygotowane samodzielnie można kontrolować składniki oraz kaloryczność, dzięki czemu zyskujemy pewność, że dostarczamy sobie i najbliższym jedzenie pełne zdrowych substancji odżywczych. W poniższym artykule znajdziesz 5 przepisów na pyszne, domowe i przede wszystkim zdrowe słodycze.

  1. Kokosowe kuleczki mocy

Potrzebne składniki:

  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • 1 szklanka daktyli bez pestek
  • 1/4 szklanki kakao w proszku
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych (i trochę więcej do obtoczenia kuleczek)

Przygotowanie:
a) Orzechy nerkowca blendujemy na gładką masę.
b) Dodajemy daktyle i blendujemy ponownie.
c) Następnie dodajemy kakao i blendujemy do połączenia składników.
d) Z masy formujemy małe kuleczki, a następnie obtaczamy je w wiórkach kokosowych.
e) Gotowe kokosowe kuleczki wkładamy do lodówki na minimum 30 minut przed podaniem.

  1. Marchewkowe batoniki energetyczne

Potrzebne składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki pokrojonych suszonych daktyli
  • 1/2 szklanki startej marchewki
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie:
a) Płatki owsiane, wiórki kokosowe, suszone daktyle, startą marchewkę oraz orzechy włoskie mieszamy w dużej misce.
b) Dodajemy olej kokosowy i miód, dokładnie mieszamy.
c) Formujemy batoniki z powstałej masy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
d) Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15-20 minut, aż batoniki zaczną się lekko rumienić.
e) Studzimy i przechowujemy w szczelnym pojemniku.

  1. Ciasteczka bananowo-owsiane

Potrzebne składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 1/4 szklanki pokrojonych orzechów włoskich

Przygotowanie:
a) Banany rozgniatamy widelcem w misce.
b) Dodajemy płatki owsiane, rodzynki oraz orzechy włoskie, mieszamy wszystko dokładnie.
c) Z masy formujemy okrągłe placki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
d) Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15-20 minut, aż ciasteczka lekko się zarumienią.
e) Po ostygnięciu przechowujemy w szczelnym pojemniku.

  1. Jagodowe kulki mocy

Potrzebne składniki:

  • 1 szklanka suszonych jagód
  • 1 szklanka nasion chia
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie:
a) Suszone jagody blendujemy na proszek.
b) W dużej misce mieszamy jagody w proszku, nasiona chia, pestki dyni, miód oraz olej kokosowy, aż do uzyskania jednolitej masy.
c) Z masy formujemy małe kulki i układamy na talerzyku.
d) Kulki wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny przed podaniem.

  1. Trufle daktylowo-czekoladowe

Potrzebne składniki:

  • 1 szklanka daktyli bez pestek
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • 2 łyżki kakao w proszku (i trochę więcej do obtoczenia trufli)

Przygotowanie:
a) Daktyle i orzechy laskowe blendujemy na jednolitą masę.
b) Dodajemy kakao i blendujemy ponownie, aż składniki dobrze się połączą.
c) Z masy formujemy małe kulki, a następnie obtaczamy je w dodatkowej porcji kakao.
d) Gotowe trufle przechowujemy w lodówce przez około godzinę przed podaniem.

Zdrowe słodycze nie tylko zaspokajają nasze łaknienie na coś słodkiego, ale też dostarczają cennych składników odżywczych. Dzięki przepisom zaprezentowanym powyżej możemy cieszyć się pysznymi przekąskami, które można jeść śmiało nawet na co dzień, bez wyrzutów sumienia. Przełam tradycję i spróbuj samodzielnie przygotowywać swoje ulubione słodycze – Twój organizm na pewno Ci za to podziękuje!

Najnowsze komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia.

Warto zobaczyć

Domowe słodycze stanowią doskonałą alternatywą dla kupnych, pełnych sztucznych dodatków przekąsek. Przygotowane samodzielnie można kontrolować składniki oraz kaloryczność, dzięki czemu zyskujemy pewność, że dostarczamy sobie i najbliższym jedzenie pełne zdrowych substancji odżywczych. W poniższym artykule znajdziesz 5 przepisów na pyszne, domowe i przede wszystkim zdrowe słodycze.

  1. Kokosowe kuleczki mocy

Potrzebne składniki:

  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • 1 szklanka daktyli bez pestek
  • 1/4 szklanki kakao w proszku
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych (i trochę więcej do obtoczenia kuleczek)

Przygotowanie:
a) Orzechy nerkowca blendujemy na gładką masę.
b) Dodajemy daktyle i blendujemy ponownie.
c) Następnie dodajemy kakao i blendujemy do połączenia składników.
d) Z masy formujemy małe kuleczki, a następnie obtaczamy je w wiórkach kokosowych.
e) Gotowe kokosowe kuleczki wkładamy do lodówki na minimum 30 minut przed podaniem.

  1. Marchewkowe batoniki energetyczne

Potrzebne składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki pokrojonych suszonych daktyli
  • 1/2 szklanki startej marchewki
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie:
a) Płatki owsiane, wiórki kokosowe, suszone daktyle, startą marchewkę oraz orzechy włoskie mieszamy w dużej misce.
b) Dodajemy olej kokosowy i miód, dokładnie mieszamy.
c) Formujemy batoniki z powstałej masy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
d) Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15-20 minut, aż batoniki zaczną się lekko rumienić.
e) Studzimy i przechowujemy w szczelnym pojemniku.

  1. Ciasteczka bananowo-owsiane

Potrzebne składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 1/4 szklanki pokrojonych orzechów włoskich

Przygotowanie:
a) Banany rozgniatamy widelcem w misce.
b) Dodajemy płatki owsiane, rodzynki oraz orzechy włoskie, mieszamy wszystko dokładnie.
c) Z masy formujemy okrągłe placki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
d) Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15-20 minut, aż ciasteczka lekko się zarumienią.
e) Po ostygnięciu przechowujemy w szczelnym pojemniku.

  1. Jagodowe kulki mocy

Potrzebne składniki:

  • 1 szklanka suszonych jagód
  • 1 szklanka nasion chia
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie:
a) Suszone jagody blendujemy na proszek.
b) W dużej misce mieszamy jagody w proszku, nasiona chia, pestki dyni, miód oraz olej kokosowy, aż do uzyskania jednolitej masy.
c) Z masy formujemy małe kulki i układamy na talerzyku.
d) Kulki wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny przed podaniem.

  1. Trufle daktylowo-czekoladowe

Potrzebne składniki:

  • 1 szklanka daktyli bez pestek
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • 2 łyżki kakao w proszku (i trochę więcej do obtoczenia trufli)

Przygotowanie:
a) Daktyle i orzechy laskowe blendujemy na jednolitą masę.
b) Dodajemy kakao i blendujemy ponownie, aż składniki dobrze się połączą.
c) Z masy formujemy małe kulki, a następnie obtaczamy je w dodatkowej porcji kakao.
d) Gotowe trufle przechowujemy w lodówce przez około godzinę przed podaniem.

Zdrowe słodycze nie tylko zaspokajają nasze łaknienie na coś słodkiego, ale też dostarczają cennych składników odżywczych. Dzięki przepisom zaprezentowanym powyżej możemy cieszyć się pysznymi przekąskami, które można jeść śmiało nawet na co dzień, bez wyrzutów sumienia. Przełam tradycję i spróbuj samodzielnie przygotowywać swoje ulubione słodycze – Twój organizm na pewno Ci za to podziękuje!