Grill – jak przygotować zdrowe alternatywy? - Catering Dietetyczny Tummy Heaven

Grill – jak przygotować zdrowe alternatywy?

Nadejście ciepłych, długich, słonecznych dni jest równoznaczne z rozpoczęciem sezonu grillowego. Tę formę przygotowywania posiłków i ich celebrowania w gronie przyjaciół i rodziny uwielbiają niemal wszyscy, jednak aby móc w pełni się nimi cieszyć, warto zadbać, by były zdrowe i wartościowe.

Co zamiast mięsa?

Nie będziemy nikogo namawiać, by rezygnować z kiełbasy, karkówki czy grillowanych skrzydełek, bo są to potrawy bardzo smaczne i nie muszą być niezdrowe, jeśli wybierzemy do ich przygotowania mięso dobrej jakości. Warto jednak zadbać, by na ruszcie obok nich znalazło się miejsce także dla innych, wartościowych produktów. Świetną alternatywą dla przygotowywanego na grillu mięsa są pieczone na ruszcie ryby. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy natrzeć je solą, pieprzem i oliwą, a do środka włożyć świeże zioła (tymianek, rozmaryn, koperek, natkę pietruszki) i ćwiartki cytryny. Tak sprawioną rybę można piec w specjalnej formie bezpośrednio nad żarem lub zawinąć w folię aluminiową. Warto także poeksperymentować z owocami morza. Kalmary i krewetki bardzo lubią dym i zyskują dzięki obróbce na grillu doskonały smak. Ich pieczenie trwa krótko – zaledwie kilka minut. Na koniec wystarczy je skropić oliwą i cytryną lub posmarować ziołowym masełkiem z dodatkiem czosnku.

Grill wegetariański

Bardzo duże pole do popisu, jeśli chodzi o przygotowywanie potraw z grilla, mają miłośnicy kuchni roślinnej. Większość warzyw idealnie nadaje się do tego, by przygotować je na ruszcie, ale najsmaczniejsze i najbardziej popularne są papryka, cukinia oraz kukurydza. Odrobina oliwy lub masła i podstawowe przyprawy to wszystkie dodatki, jakich te składniki potrzebują. Trzeba pamiętać, by nie zostawiać ich na ogniu na zbyt długi czas, bo szybko mogą się spalić. Warto pokusić się o przygotowywanie warzywnych szaszłyków. Nie tylko świetnie smakują, ale też bardzo efektownie wyglądają. W roli dodatku do nich sprawdzi się na przykład warzywna pasta typu ajvar lub jogurtowe dipy z dodatkiem świeżych ziół i czosnku.

Słodkości z rusztu

Grill zwykło kojarzyć się z wytrawnymi potrawami, podczas gdy jest to także doskonały sposób na obróbkę owoców. Desery z grilla z pewnością podbiją serca i podniebienia najmłodszych smakoszy, szczególnie jeśli dodatkiem do nich będą naturalne lody i orzeźwiające napoje. Sprawdzonym i polecanym przepisem na grillowane słodkości są opiekane banany. Wystarczy przeciąć je wzdłuż na pół, owinąć folią aluminiową i położyć na ruszcie. Po upieczeniu staną się aksamitne i kremowe. Można podawać je z lodami waniliowymi lub własnoręcznie przygotowanym kremem czekoladowym. Równie smaczne są pieczone na grillu morele i brzoskwinie. Ich smak podkreśli i wzbogaci dodatek świeżych ziół, takich jak rozmaryn czy melisa cytrynowa. Jeszcze ciepłe owoce można dodać do miseczki z gęstym jogurtem greckim i posypać pokruszoną domową granolą.   

  • Twój koszyk jest pusty.