Lody dla ochłody - Catering Dietetyczny Tummy Heaven

Lody dla ochłody

W upalne dni nie ma nic lepszego niż chłodny, orzeźwiający deser. Kiedy za oknem panują iście tropikalne temperatury, najczęściej i najchętniej sięgamy po lody. Choć rośnie popularność deserów wytwarzanych metodami rzemieślniczymi, to jednak nic nie zastąpi tych przygotowanych samodzielnie w domu z wybranych przez siebie składników. Naprawdę nie trzeba wkładać wiele wysiłku w to, by przygotować dla siebie i bliskich smaczną, zdrową i niskokaloryczną słodką przekąskę.

Domowe lody

Aby zrobić lody samodzielnie w domu, wystarczy odrobina chęci, zamrażarka i wybrane składniki. Najbardziej banalny, a zarazem wyśmienity przepis na domowe lody wymaga jedynie…kilku bananów. Owoce należy obrać ze skórki i zmiksować na gładką masę w blenderze, a następnie przełożyć do pudełka i wstawić do zamrażarki na kilka godzin. Efekt jest naprawdę zaskakujący. Aby nieco urozmaicić tę recepturę, można wzbogacić ją o dodatek innych owoców. Mogą to być na przykład truskawki, arbuz, maliny czy wiśnie. Tak naprawdę nie ma żadnych ograniczeń.

Odrobina kreatywności – co można dodać do lodów owocowych?

Jeśli proste przepisy na domowe lody Cię nie satysfakcjonują, spróbuj pokombinować i połączyć owoce z innymi smakami. W roli dodatków dobrze sprawdzą się na przykład świeże zioła. Ciekawym pomysłem jest doprawienie lodów owocowych jest dodanie do nich pasty waniliowej bądź sezamowej albo aromatycznych, orzeźwiających ziół, takich jak melisa cytrynowa, bazylia i mięta.

Mrożone soki – prościej się nie da

Jeśli po śniadaniu zostanie trochę świeżo wyciśniętego soku, doskonałym pomysłem na jego wykorzystanie jest zrobienie z niego lodów. W takich sytuacjach bardzo przydatne okazują się silikonowe foremki do mrożenia, które w zestawie mają patyczki ułatwiające wyjmowanie deseru z pojemniczka. Właściwie nie trzeba robić nic więcej, niż wlać sok do zagłębień i wstawić do zamrażarki. Jeśli jednak chce się osiągnąć bardziej spektakularny efekt, można dodać do soku owoce w całości, listki mięty albo jadalne kwiaty. Po wyjęciu z zamrażarki będą wyglądać świetnie. Taki patent można też zastosować w przypadku wody doprawionej odrobiną miodu i soku z cytryny. Po powrocie do domu w upalny dzień podziękujecie sobie za to, że rano poświęciliście chwilę na przygotowanie takiej orzeźwiającej przekąski.

Mocno schłodzone koktajle warzywne i owocowe – zdrowa alternatywa dla lodów

Zdrowa dieta zakłada konieczność spożycia 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Doskonałym pomysłem na zapewnienie sobie zastrzyku witamin, wartościowych minerałów i innych składników odżywczych, jest przygotowanie pysznego i sycącego koktajlu. Tutaj także inwencja własna i wyobraźnia są niemal nieograniczone. Wśród warzywnych koktajli dużą popularnością cieszą się te, w których wykorzystuje się jarmuż, natkę pietruszki i seler naciowy. Aby wzbogacić smak tej mieszanki, można dodać do niej świeżo starty imbir, zioła oraz sok z limonki lub cytryny. Dobrym pomysłem będzie też dołożenie odrobiny miodu, syropu z agawy lub innego naturalnego słodzika. Jeśli chodzi o koktajle owocowe, to jednym z ponadczasowych ulubieńców jest ten robiony na bazie mleka, jogurtu naturalnego lub maślanki z dodatkiem świeżych truskawek i malin. Najlepiej korzystać z owoców, na które właśnie jest sezon. Są wtedy najsłodsze, najsmaczniejsze i mają najwięcej witamin.

  • Twój koszyk jest pusty.