Dieta wegetariańska zyskuje coraz to większą popularność. Zakłada ona częściowe lub całkowite wyeliminowanie pokarmów pochodzenia zwierzęcego. Może to być korzystne dla zdrowia i samopoczucia, jednak tylko w przypadku rozwagi i odpowiedniego dobrania produktów. Jak zatem wygląda racjonalna dieta wegetariańska?
Podstawy diety wegetariańskiej
Aby w prawidłowy sposób dobrać składniki diety, powinniśmy wziąć pod uwagę kilka czynników: wiek, tryb życia, masę ciała, aktywność fizyczną i zapotrzebowanie kaloryczne, które pozwoli utrzymać stałą wagę. Dobrze więc, aby dieta wegetariańska byłą ułożona indywidualnie, również ze względu na odmienne preferencje smakowe.
W każdej diecie istotna jest odpowiednia częstotliwość posiłków. Należy spożywać je 4-5 razy dziennie w przybliżonych odstępach czasowych. Dania zaleca się gotować tradycyjnie, na parze lub dusić w folii aluminiowej. Odradza się natomiast smażenia i pieczenia.
Najlepiej, aby posiłki były zróżnicowane. Dieta wegetariańska w pewien sposób zmusza do kuchennej kreatywności, gdyż produkty pochodzenia zwierzęcego stanowią najczęściej podstawę najbardziej popularnych dań. Jednak dzięki szerokiemu asortymentowi, mamy obecnie coraz większe pole manewru w przygotowywaniu posiłków.
Dieta wegetariańska – co jeść?
- Jajka i mleko
Mięso dostarcza wielu makroelementów, jednak w umiejętny sposób można pozyskać je z innych źródeł. W diecie wegetariańskiej dozwolone jest spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego m.in. jajka, mleko, sery. Są one bogate w cenne i dobrze przyswajalne białko. Mleko okaże się również najlepszym źródłem wapnia. Jajka możemy wykorzystać na wiele różnych sposobów. Najlepszym z nich może okazać się klasyczny omlet z dowolnymi przyprawami i dodatkami. Wartościowym posiłkiem będą tradycyjne jajka sadzone bądź ugotowane na twardo.
- Warzywa i owoce
Fundamentalne znaczenie dla diety wegetariańskiej mają oczywiście warzywa i owoce. Spożywając je na surowo, nie tracimy obecnych w nich witamin. Jeśli już zdecydujemy się na obróbkę termiczną owoców i warzyw, najlepiej zagotować je na parze. Nie zapominajmy o roślinach strączkowatych. Są one bogate w składniki mineralne. Groch, bób czy ciecierzyca okażą się świetnym uzupełnieniem naszego jadłospisu.
- Wyroby zbożowe
Wyroby zbożowe stanowią ważny element diety. Dobrym wyborem będzie przede wszystkim pieczywo razowe. Cennymi produktami, które mogą stanowić podstawę każdego obiadu, są ryż, kasza jaglana i gryczana. Z odpowiednimi dodatkami staną się zdrowym, ale i smacznym daniem.
- Orzechy i pestki
Pomiędzy większymi posiłkami zadbajmy o wartościową przekąskę. Magazynem odżywczych substancji są orzechy oraz pestki. Orzechy laskowe, słonecznik, pestki dyni, orzechy nerkowca i migdały okażą się niezastąpionym elementem codziennej diety.
Zalety diety wegetariańskiej
Dieta wegetariańska zmniejsza ryzyko chorób cywilizacyjnych, z racji braku pokarmów pochodzenia zwierzęcego. Gwarantuje obniżenie obecnego w mięsie cholesterolu, co w połączeniu ze spożyciem dużej ilości błonnika, ma działanie przeciwmiażdżycowe. Kwasy tłuszczowe i witamina E wpływają zaś na obniżenie ciśnienia krwi. Potas, obecny przede wszystkim w warzywach i owocach, ma bardzo podobne właściwości. Wegetarianie to osoby, będące w grupie niskiego ryzyka, jeśli chodzi o otyłość, cukrzycę typu II i nowotwory.
Follow Us On Social