Dlaczego warto jeść gruszki i jabłka? - Catering Dietetyczny Tummy Heaven

Dlaczego warto jeść gruszki i jabłka?

Wartości odżywcze gruszek są doceniane od wieków. Znakomicie poprawiają pracę
naszego mózgu i tarczycy. Jako jedne z nielicznych owoców zawierają jod,
który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie tego gruczołu. Powinniśmy też
sięgać po te owoce ze względu na dużą zawartość boru. Pierwiastek ten
wspomaga pracę szarych komórek, poprawia koncentrację, a także zapobiega
utracie wapnia z kości. Z tego powodu gruszki polecane są również osobom
zagrożonym osteoporozą. Prócz tego te smaczne owoce zawierają: potas,
fosfor, wapń, magnez, sód, miedź i żelazo, a także kwasy owocowe (kwas
jabłkowy, kwas cytrynowy), węglowodany, olejki eteryczne, błonnik,
pektyny oraz witaminy: A, B1, B2, B6, C i PP.

Jedzenie gruszek wskazane jest przy zapaleniach dróg moczowych
i kamicy nerkowej.  Warto teżwiedzieć, że sok z gruszek obniża ciśnienie
i wspomaga przemianę 
materii. Owoc średniej wielkości ma ok. 60 kalorii.

Na surowo najkorzystniej jeść gruszki ze skórką. Są smacznym dodatkiem do
rozmaitych sałatek. Duszone są jednak lżej strawne.

Jabłka zawierają ponad 20 substancji mineralnych; m.in. są w nich: wapń,
żelazo, magnez, sód, potas, fosfor i cynk. Są też znakomitym źródłem
witaminy C, E, K, witamin z grupy B (kwas foliowy, tiamina, niacyna,
ryboflawina) oraz beta-karotenu (prowitamina wit. A). Jak najwięcej
powinni ich jeść sportowcy i naukowcy (ze względu na fosfor) oraz
niskociśnieniowcy (arsen i żelazo). Zawarty w nich cynk jest niezbędny
do właściwego rozwoju białych krwinek, które pomagają w zwalczaniu
bakterii i wirusów w naszym organizmie. 100 g jabłek to tylko ok. 55
kalorii. Najlepiej jeść je na surowo, ale można też je prażyć lub suszyć
pocięte w krążki, w piekarniku. Zazwyczaj wykorzystujemy je jako
składniki deserów, sałatek, przecierów i ciast. Musy jabłkowe znakomicie
zagęszczają niektóre zupy (pomidorowa, barszcz) i sosy. Można je też
dodawać do gotowanej kapusty, szpinaku lub marchwi. Bardzo smacznym,
lekkostrawnym deserem są jabłka duszone razem ze skórką.
Pyszne maseczki gruszkowe i jabłkowe doskonale wpłyną na naszą skórę –
nawilżą ją, wygładzą, rozjaśnią i nadadzą jej blask. 

Autor: mgr Nadzieja Szukała

Zdjęcie ze strony: https://pl.freepik.com/darmowe-zdjecie/widok-z-gory-na-pyszne-gruszki_9606228.htm#page=1&query=gruszki&position=3

  • Twój koszyk jest pusty.