4 propozycje zdrowych słodyczy - Catering Dietetyczny Tummy Heaven

4 propozycje zdrowych słodyczy

Naukowo udowodniono, że słodycze poprawiają nasz nastrój, a to za sprawą podwyższenia poziomu serotoniny w naszym organizmie. Niestety wszystkie czekoladki i ciastka, choć pyszne i słodkie, mają w sobie dużo pustych kalorii i często produkowane są na bazie złej jakości, niekorzystnych dla zdrowia tłuszczów. Wypróbuj nasze sprawdzone przepisy na zdrowe słodycze, bez dodatku cukru stołowego!

Trufle z cieciorki

Trufle kojarzą nam się z grzybami albo z pysznymi kakaowymi pralinami. Trufle, które znamy są równie słodkie, zdrowe i co ważne – proste w przygotowaniu!  

Składniki na ok. 20 sztuk:

  • puszka ciecierzycy (400 g),
  • 6 łyżek masła orzechowego lub oleju kokosowego,
  • 6 łyżek syropu klonowego lub daktylowego,
  • 5 łyżek kakao +100g do dekoracji,
  • sól,
  • suszone owoce.

Ciecierzycę z puszki blendujemy razem z olejem kokosowym lub masłem orzechowym, dodajemy kakao i syrop. Jeśli dodaliśmy olej lub nasze masło orzechowe jest bez dodatku soli,  dosypujemy jej szczyptę. Do gotowej masy możemy dodać suszone owoce, np. żurawinę lub rodzynki. Ciasto schładzamy przez godzinę w lodówce. Wystarczy tylko ulepić kulki i obtoczyć w kakao. Kulinarna uczta murowana!

Pudding chia

Nasiona chia, ze względu na swoje prozdrowotne właściwości, stały się bardzo popularnym dodatkiem do dań i deserów. Są znakomitym źródłem białka, błonnika i wapnia. Naszą propozycją na wykorzystanie tych nasion jest kakaowy pudding. Uwaga! Ten smak uzależnia!

Składniki:

  • 2 łyżki nasion chia,
  • 1 szklanka mleka (krowiego lub roślinnego),
  • łyżeczka syropu klonowego (może być syrop z agawy, ksylitol, erytrol),
  • łyżeczka kakao,
  • ulubione owoce.

Nasiona chia zalewamy mlekiem, dodajemy syrop klonowy, mieszamy i nakładamy do miseczek. Wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na noc. Następnie dodajemy kakao, dokładamy wybrane owoce i gotowe! Taki pudding sprawdzi się idealnie nie tylko na podwieczorek, ale i na drugie śniadanie.

Dyniowe placuszki

Z jesienią kojarzą nam się ciepłe swetry, różnobarwne liście i oczywiście piękna, duża, pękata dynia! A gdy za oknem nie jest tak kolorowo, to warto osłodzić sobie te chłodniejsze wieczory. Dynia to bardzo uniwersalne warzywo, gdyż można z niego przyrządzić pyszną zupę krem, ale również, po dodaniu odrobiny miodu, słodki podwieczorek.

Składniki:

  • 1 dynia,
  • szklanka mąki (pszenna, ryżowa, kokosowa),
  • łyżka masła orzechowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej,
  • łyżka syropu klonowego (z agawy, miodu),
  • 2 łyżki tłuszczu (olej kokosowy, masło),
  • przyprawa do piernika,
  • opcjonalnie dżem lub powidła.

Przygotowujemy puree z dyni. Warzywo kroimy i pieczemy w piekarniku w 170 stopniach, aż do osiągnięcia miękkości. Następnie wszystkie składniki ze sobą blendujemy i smażymy niewielkie placuszki. Na całość możemy położyć dżem lub powidła. Smacznego!

Ciasto cytrynowe

Nie masz nic słodkiego w domu, a za chwilę przychodzą goście? Z pomocą przychodzi przepis na ciasto cytrynowe! Jest szybkie w przygotowaniu, tanie, a największą zaletą jest to, że prawdopodobnie wszystkie składniki masz w swojej kuchni!

  • 3 jajka,
  • szklana mąki pszennej lub kukurydzianej,
  • 2 łyżki jogurtu (najlepiej sprawdzi się gęsty, typu greckiego),
  • pół szklanki ksylitolu lub szklanka erytrolu,
  • 100g tłuszczu (najlepiej masło, może być również olej kokosowy),
  • skórka z jednej cytryny,
  • sok z połowy cytryny,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki soli.

Rozcieramy ksylitol z masłem. Dodajemy jajka i mieszamy. W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i dodajemy do masy razem z sokiem z cytryny i startą skórką. Dodajemy jogurt i mieszamy na jednolitą masę. Gotową masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C z termoobiegiem przez ok. 30-35 minut. Smacznego!

  • Twój koszyk jest pusty.